open-source alternativ til Canons RAW

En programmør har lavet et open-source alternativ til Canons RAW filer. Programmet understøtter et utal af kameraer, men det leveres kun som kildekode. Det er beregnet til Linux, men det kan bruges til Windows.

Der er alternativer til Canons RAW-værktøjer og de kommercielle konkurrenter som BreezeBrowser. Programmøren Dave Coffin har for eksempel lavet et gratis (open source) værktøj, der kan håndtere RAW-filer fra en lang række kameraer – herunder alle fra Canon også de seneste modeller som G3. Han er dog ikke ude på at redde brugere af Windows. Han har lavet sine værktøjer for at støtte de brugere, der benytter sig af Linux. 

De kan nemlig ikke bruge de kommercielle værktøjer. Jeg har tidligere omtalt hans værktøjer kort, men der er grund til at give ham en ekstra chance. For det første understøtter han nu de seneste modeller, og for det andet er hans værktøjer utrolig hurtige – langt hurtigere end Canons egne. Det kan let tage mere end et halvt minut at konvertere et RAW billede med Canons værktøj, mens dette værktøj klarer opgaven på mindre end 10 sekunder. 

Der er dog store minusser. Værktøjerne er ikke for amatører. Der er tale om kommandolinje-baserede værktøjer, som du selv skal oversætte! Ja du læste rigtigt. Det eneste, som Dave Coffin leverer, er ren kildekode. 

Linux-entusiaster

De fleste Linux-entusiaster vil ikke få problemer med at oversætte hans RAW-program, som leveres som én fil. De fleste Windows-brugere er dog ikke udviklere, og de er slet ikke vant til at oversætte programmer, så her er udfordringen større. De fleste Windows-brugere har i øvrigt heller ikke en C-compiler, som skal bruges. Der findes faktisk også en gratis C-compiler til Windows. Jeg fandt en på denne adresse, som jeg brugte til at oversætte programmet. 

Programmet virker som en drøm med G2, men jeg har ikke helt få det til at virke perfekt med G3. Billederne bliver for gule. Der er dog sikkert tale om detaljer, der nok skal kunne klares. Prøv selv. 

Hvis du ikke har en C-compiler eller mod på at prøve selv, kan du downloade det program, jeg har oversat. Det fylder sølle 154 kilobyte. 

Bemærk, at det skal køres i en kommandolinje (altså DOS-boks). Prøv først at køre uden argumenter. Skriv blot ddraw og tryk Enter. Så kan du se, hvilke argumenter, programmet understøtter. Det kan gemme RAW-filer som enten PPM (hvilket er standard) eller PSD (Adobe Photoshop). 

Her er den komplette liste over kameraer, der er understøttet. Hvis der står en bemærkning ud for dit kamera, må du læse mere på programmørens hjemmeside. Hvis der ikke gør, bør du kunne bruge værktøjet med det samme. 

Canon PowerShot 600, Canon PowerShot A5, Canon PowerShot A50, Canon PowerShot Pro70, Canon PowerShot Pro90 IS, Canon PowerShot G1, Canon PowerShot G2, Canon PowerShot G3, Canon PowerShot S30, Canon PowerShot S40, Canon PowerShot S45, Canon PowerShot S50, Canon EOS D30, Canon EOS D60, Canon EOS 10D, Canon EOS-1D (needs ljpeg_decode), Canon EOS-1DS (needs ljpeg_decode), Nikon D1, Nikon D1H, Nikon D1X, Nikon D100, Nikon E950 (“DIAG RAW” hack), Nikon E990 (“DIAG RAW” hack), Nikon E995 (“DIAG RAW” hack), Nikon E2500 (“DIAG RAW” hack), Nikon E4300 (“DIAG RAW” hack), Nikon E4500 (“DIAG RAW” hack), Nikon E5000, Nikon E5700, Olympus E-10, Olympus E-20, Olympus C5050Z, Minolta DiMAGE 5 (untested), Minolta DiMAGE 7 (untested), Minolta DiMAGE 7i, Fuji FinePixS2Pro, Kodak DCS315C, Kodak DCS330C, Kodak DCS420, Kodak DCS460, Kodak DCS460A, Kodak EOSDCS3B, Kodak EOSDCS1, Kodak DCS520C (needs ljpeg_decode), Kodak DCS560C (needs ljpeg_decode), Kodak DCS620C (needs ljpeg_decode), Kodak DCS620X (needs ljpeg_decode), Kodak DCS660C (needs ljpeg_decode), Kodak DCS660M (needs ljpeg_decode), Kodak DCS720X, Kodak DCS760C, Kodak DCS760M, Kodak ProBack, Kodak PB645M, Kodak PB645H, Kodak DCS Pro 14n og Sigma SD9