Anbefalede programmer

Der er et utal af programmer at vælge imellem, når man skal bearbejde sine digitale billeder. Her er mine favoritter.

Til generel billedbehandling vil jeg klart anbefale Paint Shop Pro. Jeg har version X (10). Programmet er langt mere avanceret end Adobe Photoshop Elements og de andre brugervenlige alternativer på markedet. Det kan naturligvis ikke matche Photoshop CS, når det gælder professionelle funktioner, men det kan alt, hvad foto-amatører har brug for, og så er det til at betale. Prisen er cirka 1.000 kroner. 

Til konvertering af RAW-billeder er RawShooter det bedste program, jeg har prøvet. Og så er det oven i købet dansk og gratis. Licensbetingelserne er lidt tågede, men indtil videre er det gratis. Programmet er både hurtigere end konkurrenterne, og det giver bedre resultater. Prøv det. 

Man kan bruge Canons programmer til at kopiere billeder fra kameraet til computeren, men jeg synes, at Downloader Pro fra Chris Breeze er langt bedre. Det koster ganske vist lidt penge (30 dollar), men det er billigt, og det er alle penge værd. Det er lynhurtigt, og så kan man få omdøbt filer og roteret højkantsbilleder helt automatisk. 

et godt program til at bladre i billeder

Jeg har brugt en del tid på at finde et godt program til at bladre i billeder med, se slideshows med og så videre. Den opgave bliver typisk løst af de såkaldte billeddatabaser. Det absolut bedste er Googles Picasa2, der er helt gratis. Det kan oven i købet ting, som typisk ikke findes i billeddatabaser. Det kan for eksempel vise RAW, det kan scanne computeren løbende og automatisk, det kan komprimere automatisk til e-mails og meget mere. 

I gamle dage – for mig er det før digitale spejlreflekskameraer – var støj et stort problem. Jeg har prøvet mange værktøjer, og jeg kan klart anbefale Neat Image, der koster cirka 30 dollar. I dag bruger jeg ikke meget tid på det. Når der endelig er lidt støj, der skal bearbejdes, er det typisk nok at bruge filtrene i Paint Shop Pro. 

Jeg købte for noget tid siden programmet SmarterSharpenX som alternativ til unsharp mask. Der er ingen tvivl om, at dette værktøj kan gøre billeder mere skarpe end unsharp mask, men det er utrolig langsomt at arbejde med. Jeg er derfor gået væk fra det igen. Men vil man have flere muligheder med skarpheden, end unsharp mask giver, så er SmarterSharpenX et godt bud. 

Læs med her: