Bedre download af billeder

Jeg har tidligere rost programmet BreezeBrowser for at være et suverænt program til at konvertere RAW billeder fra Canon. Programmøreren bag programmet, Chris Breeze, har dog lavet andre ting, og en af disse er programmet Downloader, der er helt gratis. 

Downloader er grundlæggende set et program til at downloade billeder fra kameraet eller et Compact Flash kort til harddisken. Det behøver man egentlig ikke et program til, da Canon medleverer software til kameraet, og Compact Flash bliver monteret som drev. Men der er grund til at kigge på Downloader alligevel, for programmet kan ting, som de to førnævnte metoder ikke kan. 

Jeg har prøvet den seneste version 2.0, der kun er i beta 3, men den version har et virkelig stærkt kort. Programmet er nemlig i stand til at rotere alle de billeder, der er på højkant helt automatisk. Det virker med de seneste kameraer fra Canon, der har en såkaldt orientation sensor såsom G3. Kameraet ved, at det bliver holdt lodret og gemmer den information i billedet. 

Det kan spare mange minutters kedeligt arbejde, for det kræver en del museklik at rotere mange billeder. Downloader laver naturligvis det, der kaldes for lossless rotation, hvilket vil sige, at kvaliteten i JPEG-filen ikke bliver forringet. 

Det er dog ikke det eneste, som Downloader kan – selvom det er det vigtigste. Programmet kan automatisk oprette mapper til billederne (efter makro-lignende kommandoer) og lave ændringer til filnavnene. Man kan for eksempel få alle filnavne udvidet, så de også viser ISO-hastighed, dato eller kameramodel.