Gode råd når du handler

Gode råd når du handler på internettet

Det er i dag både nemt, sjovt og sikkert at handle på Internettet – især hvis du følger nogle generelle gode råd og anbefalinger:

Sikker handel på internettet

Brug din sunde fornuft! Hvis butikken virker mistænkelig eller useriøs er det ret enkelt, lad være med at handle i den butik. Du har som kunde altid muligheden for at handle et andet sted.

Tjek virksomheden

Inden du køber ved virksomheden bør du tjekke, at du kan komme i kontakt med virksomheden via telefon eller e-mail. Jo mere butikken skriver om sig selv, levering, fragtomkostninger og returneringspolitik jo bedre. Under de enkelte butiksprofiler på domænenavn, kan du læse om de enkelte butikker og se, hvordan du kan kontakte dem.

Brug kreditkortet fornuftigt!

Det er sikkert at handle med kreditkort, langt de fleste netbutikker bruger nemlig en SSL-kryptering, der beskytter dit kortnummer. Du kan se krypteringen ved at der er en hængelås nederst til højre eller se om web-adressen starter med https://.

Du bør ikke

  • registrere dit kortnummer som en del af en medlemsprofil.
  • sende dit kortnummer i en e-mail.
  • skrive dit kortnummer for at komme videre til en side.

Skulle du mod forventning opleve, at dit kort bliver misbrugt, så kontakt dit pengeinstitut og få dem til at tilbageføre transaktionen. Du hæfter ikke selv for noget i tilfælde af misbrug. Skulle en butik hæve penge for en vare, du aldrig har fået, kan du tilsvarende få dit pengeinstitut til at føre pengene tilbage til din konto.

Fortrydelsesret

Har du købt varen i Danmark, har du normalt 14 dages fortrydelsesret. Dog ikke på tjenesteydelser, dagligvarer samt varer, der specielt skal tilpasses dig.

Moms, told og alt det der

Danske butikkerFor danske butikker gælder det, at den pris, varen annonceres til på Internettet, skal være inklusiv moms og afgifter.

Butikker i andre EU-lande

Køber du en vare hos en butik i et andet EU-land, skal du ikke betale told af varen, men du skal som udgangspunkt betale moms af varens værdi. Momsen betales til den pågældende butik til den sats, der gælder i det land, hvor butikken ligger. I visse tilfælde vil butikken afkræve dansk moms. Det gælder blandt andet, når butikkens salg af varer til Danmark.

Butikker i lande udenfor EU

Køber du en vare i et land uden for EU, fx USA, skal du som udgangspunkt betale told og dansk moms i forbindelse med indførslen. Der skal dog kun betales told, hvis forsendelsens værdi overstiger 22 Euro, og kun betales moms hvis forsendelsens værdi overstiger 80 kr.Toldsatserne varierer fra varekategori til varekategori, og det er derfor en god ide at kontakte dit lokale toldcenter for at høre, hvad den aktuelle toldsats er, inden du køber.