Gratis værktøj til skarphed

Jeg har tidligere rost programmet SmarterSharpenX for at gøre billeder mere skarpe og på en mere forudsigelig måde end standard unsharp-mask i billedbehandlingsprogrammer. Men der findes alternativer. Jeg er faldet over programmet SharpControl, der er ganske gratis i modsætning til SmarterSharpenX. 

Programmet har desværre ikke mulighed for at vise selve masken – altså det der gøres skarpere – men det ser ud til, at det har nogle stærke kort på hånden alligevel over for unsharp-mask. Programmøren hævder, at det bruger en helt anden algoritme, der både skulle være langt bedre og desværre også langt langsommere end unsharp-mask, men jeg betaler gerne i form af et par ekstra sekunder på et bedre resultat. 

Læs alt om digital fotografi

Programmet bruger en række kontroller, hvoraf et par er genkendelige fra unsharp-mask. Det er Radius, Egde og Intensity. Derudover kan man rykke rundt på Control og Iterations. SharpControl, der er et enkeltstående program og ikke en plugin som SmarterSharpenX, viser billedet før filtret i 100 procent. Hvis man klikker på billedet, får man et udsnit vist til højre – før og efter behandling. Se eksemplet. Man kan også zoome ud – men ikke længere ind end de 100 procent. 

SharpControl kan gemme som JPEG og TIFF i 8 eller 16 bit. Der er mulighed for at batch-behandle billeder – altså behandle flere billeder i én omgang. Der er også mulighed for at køre programmet fra kommandolinjen – altså uden om Windows.