Kameraet blev min bedste ven

Kameraet blev min bedste ven fra 2000. Da tog jeg de første billeder med en Pump under vandet, et ret enkelt undervandskamera.

I løbet af årene er der blevet taget mange diasbilleder. Søren Friis har dykket på Hawaii, i Rødehavet, rundt om Middelhavet i Spanien og Tyrkiet, omkring de Kanariske øer..

Den sidste rejse var i påsken, da det blev en tur til Bonaire i Caribien. – Her indviede jeg mit nye Nikon F90X, et SLR-kamera. Det fungerer under vand, takket være et undervandshus fra Subal, fortæller Anders.

I bagagen fandtes også fem testruller Elite II 100.

Det gælder om at eksperimentere

– Det sjoveste netop nu er nærbilledfotografering af meget små ting, f.eks. af næsten gennemsigtige rejer. Moræner er også morsomme at fotografere. De ser farligere ud, end de er og tager sig godt ud på et billede. De gaber, når de “trækker vejret” og viser alle tænder frem. Desuden har de farlige øjne, griner Søren Friis.

For at tage gode billeder bør man holde sig på 0 – 10 meters dybde. Der er lyset stadigvæk godt. Selv sørger jeg altid for så hurtigt som muligt at få skrevet ned, hvad jeg har gjort. Ellers glemmer man alt, når billederne er blevet fremkaldt.

Tålmodighedsarbejde

– Somme tider må man vente i 10 – 15 minutter på et superbillede. Da gælder det om at være i balance, at kunne ligge stille på den rigtige dybde og afstand for at vente på billedet, afslører Søren Friis. Særligt svært er det, hvis en dykkerkammerat skal være med i motivet. Han eller hun må ikke svømme ud af billedet og skal befinde sig korrekt i forhold til fisk eller baggrund.

En normaldykning tager fra ca. 30 minutter til en time, men det afhænger af, om man skal gå dybt eller ikke. Ofte dykker man ned til 20 – 25 meter og går langsomt op til 5 – 10 meter

Læs flere artikler om fotografi: