Paint Shop Pro

Paint Shop Pro X er efter min mening det bedste program til de erfarne foto-amatører, der ikke har råd til Adobe Photoshop og ikke vil bruge piratprogrammer. Programmet kan stort set alt, og så er det billigt.

Så har jeg langt om længe fået opgraderet mit billedbehandlingsprogram Paint Shop Pro. Jeg har haft version 8 i lang tid, hvilket betyder, at jeg var kommet to versioner bagud. Nu har jeg investeret i version 10, der har fået versionsnummeret X. Prisen for Paint Shop Pro X er cirka 1.000 kroner, men man kan opgradere fra gamle versioner for cirka 600 kroner. Den billigste måde at købe programmet på er online via Corels hjemmeside. Jeg valgte at købe det hos fotohandleren. Det kostede lidt mere, men så fik jeg en rigtig cd samt en mindre brugervejledning. 

Adobe Photoshop

Umiddelbart er den nye version en stor skuffelse. På trods af, at jeg er hoppet to versioner, er det svært at se de store forbedringer. Brugergrænsefladen ligner også sig selv. Der er kommet nogle smarte indlæringsprogrammer, men dem har jeg ikke rigtigt behov for. Men min kritik skal tages med et gran salt, for jeg mener stadig, at Paint Shop Pro er det bedste program til seriøse amatører, der typisk ikke kan betale for Adobe Photoshop og ikke vil arbejde med piratprogrammer. 

Paint Shop Pro er måske ikke så amatør-venligt som Adobe Photoshop Elements og andre programmer i samme prisklasse, men det kan langt mere, så programmet er især godt til de mere erfarne amatører, der ved hvad levels og curves er. 

Der er nyheder, som jeg sætter pris på. Paint Shop Pro kan for eksempel nu vise og åbne RAW-billeder fra mit Canon-kamera. Men jeg vil nu ikke anbefale programmet til RAW. Her bruger jeg RawShooter Essentials. Det program følger i øvrigt med i pakken. Det kommer også fra Corel, og det er gratis. 

Jeg har ikke haft brug for fjern-røde-øjne, da et godt kamera som Canon 300D reelt ikke laver sådanne, men som jeg har skrevet tidligere, har jeg fået et ekstra kamera, som er lettere at slæbe med. Det er Panasonics FX9. Og det giver røde øjne ganske som alle andre billige digitale kameraer. 

Paint Shop Pro 8 havde en utrolig mærkelig funktion til at fjerne røde øjne med. Reelt placerede man nye kunstige øjne (der ikke var røde) oven på øjnene i motivet. Det var ikke bare en mærkelig fremgangsmåde, den virkede heller ikke særlig godt. Version X har stadig denne gamle version, men der er også kommet en ny version, hvor man blot kan male oven på øjnene. Den virker perfekt. 

Den nye version

Den nye version har fået en række nye værktøjer. Der er for eksempel et værktøj, der kan gøre tænder hvidere og folk mere solbrændte. Der er et andet nyt værktøj, der gør det lettere at fjerne objekter fra et billede. Det ligner lidt clone, som Paint Shop Pro også har, men giver lidt andre muligheder. 

Paint Shop Pro 8 har et slags alt-i-ét værktøj, der kan rette mange ting på én gang. Det er blevet erstattet i version X med et værktøj kaldet Smart Photo Fix. Det er ganske godt til at ændre farvebalance og ændre lysstyrke i forskellige områder. 

Den gamle version kunne godt arbejde med farveprofiler til skærme og printere (ICC), men den nye version er blevet endnu bedre, idet man nu kan oprette en profil til sin skærm via en brugervenlig wizard. Det er dog ikke en kæmpe nyhed, da Adobe længe har haft et gratis program, der gjorde det samme, og som også virkede med Paint Shop Pro. 

Paint Shop Pro har fået et nyt filter til skarphed, der fungerer som alternativ til unsharp mask. Det hedder High Pass Filter. Umiddelbart ser det ud til at være meget effektivt, men jeg kan ikke vurdere, om det erstatter den gamle metode. 

Programmet er som tidligere nævnt mit bud på det bedste program til seriøse amatører. Den nye ejer Corel skal dog tænke meget over, hvordan udviklingen skal være i fremtiden, for Paint Shop Pro har de sidste år sat sig mellem to stole. 

På den ene side bliver programmet opfattet som et amatørprogram på linje med Adobe Photoshop Elements, hvilket også skyldes prisen på omkring 1.000 kroner. Det betyder, at Corel putter flere og flere begynder-værktøjer ind i programmet. På den anden side har en del brugere opfattet Paint Shop Pro som et billigt semiprofessionelt alternativ til Adobe Photoshop, og Corel (og den tidligere ejer Jasc) har også løbende givet dem semiprofessionelle værktøjer som 16-bit farver, farveprofiler, CMYK, scripts, RAW med mere. 

Problemet er, at det i længden bliver svært at tilgodese begge typer brugere. Indtil videre er det lykkedes meget godt, idet jeg for eksempel kan slå de brugervenlige vinduer fra, fordi jeg ikke har brug for dem. Men begynderne kan let blive skræmt af programmet, fordi det har så mange menupunkter og muligheder. 

Corel

Jeg er heller ikke overbevist om, at Corel er den bedste ejer af programmet. Corel er de seneste år blevet kendt for at udforme den ene mere katastrofale strategi efter den anden. Først ville firmaet konkurrere med Microsoft på Office-markedet med WordPerfect. Det gik naturligvis helt galt. Corel har stadig WordPerfect-programmerne, men de har slet ingen betydning på markedet. Her er i øjeblikket kun plads til Microsoft Office og OpenOffice. 

Siden prøvede Corel at gå ind på Linux-markedet med deres egen version af Linux. Det projekt gik også helt galt. Corel er først og fremmest kendt for tegneprogrammet CorelDraw, der stadig har en loyal brugerskare. Men Corel har ellers fået reelle tæsk af konkurrenterne på alle andre områder. Gælder det billedbehandling, så er det naturligvis Adobe, der primært har uddelt dem.