RAW-værktøj

RawShooter har fået en kommerciel storebror. Canon 5D giver fantastisk billedkvalitet, men prisen er høj. Sony bryder grænser med R1, men kvaliteten er ikke dokumenteret endnu. Sunpak PZ40X understøtter Canon E-TTL.

Danske Pixmantec har lanceret deres kommercielle RAW-værktøj RawShooter Premium. Det bedste ved nyheden er, at lillebror RawShooter Essentials 2005 forbliver med at være gratis. 

RawShooter Essentials er mit foretrukne RAW-værktøj. Jeg har aldrig set selv kommercielle produkter være lige så hurtige og effektive som dette værktøj. Pixmantec har en lang liste af faciliteter, som kun er til stede i den kommercielle variant Premium. Men det får nu ikke mig til at skifte lige med det samme. Essentials er simpel hen for godt. 

Premium koster 99 dollar, men det er en række tilbud og kombinationer at vælge mellem. Læs mere på firmaets hjemmeside. Det danske site Digitalmagasinet har en test af RawShooter Premium. 

Canon EOS 5D

Canons nye EOS 5D ser meget spændende ud, og kameraet har fået ros overalt i verden. Det er et forholdsvist billigt full-frame kamera, hvilket vil sige, at billedsensoren er lige så stor som traditionel 35 mm film (24 x 36 mm). Det betyder også, at kameraet ikke forstørrer med almindelige objektiver, som for eksempel EOS 300D og 350D gør. Det betyder imidlertid også, at man ikke kan bruge de objektiver, der er lavet til de billigere digitale kameraer kaldet EF-S. 

Man kan læse en god test hos Akamera og DPReview. 

Prisen på 22.600 kroner for kamerahuset alene er dog så høj, at den må skræmme de fleste amatører som mig. Det er nok mere sandsynligt, at EOS 5D bliver reservekamera for professionelle fotografer. Bemærk også, at kamerahuset alene vejer 900 gram. Det betyder, at du slæber rundt på mindst et kilo, når der er objektiv på. 

Andre bemærkelsesværdige specifikationer er opløsning på 12,8 megapixel, hvor EOS 20D må nøjes med 8,2 megapixel. 20D med en pris på 10.300 er nok mere egnet til seriøse amatører. 

Der er en stor 2,5 tommer LCD-skærm, hvor EOS 20D må nøjes med 1,8 tommer. Det bør også bemærkes, at 5D ikke har indbygget flash, hvilket tydeligt signalerer, at det er beregnet til professionelle. Men det er urimeligt at sammenligne 5D og 20D. Førstnævnte giver langt bedre billedkvalitet. EOS 5D kan ikke matche EOS-1Ds Mark II, men kameraet kommer ganske tæt. Og det er utroligt, når EOS-1Ds Mark II koster over 50.000 kroner. 

Sony

Sony har lanceret en erstatning for det ellers så populære F828. Det nye kamera DSC-R1 til cirka 6.400 kroner adskiller sig først og fremmest fra forgængeren ved at have en kæmpestor CMOS billedsensor på 21,5 x 14,4 mm. F828 har ligesom de andre kompakte kameraer en mikroskopisk billedsensor på 8,8 x 6,6 mm. Sony R1 er det første kamera af denne type (ikke spejlrefleks), der har en så stor sensor. 

Store billedsensorer betyder normalt meget for billedkvaliteten. Det er typisk en af de primære årsager til, at selv billige spejlreflekskameraer som mit gamle Canon 300D og det nyere 350D giver langt bedre billedkvalitet end kompakte kameraer som Sony F828. 

Sony R1 giver en opløsning på 10,3 megapixel, hvor F828 kun klarer 8. Til gengæld har det nye R1 kun 5x zoom, hvor forgængeren har hele 7x. Der er desværre ikke en komplet test endnu hos DPReview, men det tyder på, at Sony stadig ikke kan matche et spejlreflekskamera som Canon 20D eller 350D – i hvert fald ikke med støj. Det bliver spændende at se, hvordan Sony klarer sig, når testen er komplet. 

Sunpak

En læser har gjort mig opmærksom på, at der findes andre flash til Canon, der understøtter E-TTL end Sigmas (og Canons). Det skulle angiveligt være Sunpak PZ40X, som ifølge verdens bedste fotoforretning  er helt kompatibel og blot koster 99 dollar. Jeg har desværre ikke kunnet finde flashen i Danmark. Måske kan en finde en forretning? Og jo B&H; i New York er verdens bedste fotoforretning.