suveræn gratis billedbehandling

Nogle studerende har lavet et genialt billedbehandlingsprogram, der overgår IrfanView. Det kan det meste. Prøv det, hvis du ikke skal arbejde med billeder hver dag.

Nogle studerende fra Washington State University har lavet et gratis billedbehandlingsprogram, som jeg klart må anbefale. Det er klart bedre end IrfanView, og det er langt mere brugervenligt end GIMP. Programmet Paint.NET 2.5 kan ikke lige så meget som GIMP, men det kan det meste. Hvis du har behov for at kunne udføre simple operationer på billeder en gang i mellem, så prøv dette program. 

Paint.NET er lavet i Microsofts gratis framework .NET. De studerende har også valgt, at deres program er open-source og helt gratis. Den oprindelige tanke var at lave et program, der kunne erstatte de ligegyldige Paint-program, der følger med Windows. Det kan downloades fra universitetets hjemmeside og fylder lidt mere end tre megabytes. 

Det kræver naturligvis .NET for at køre, men har din Windows ikke det, kan du hente det fra Windows Update. Man kan også downloade Paint.NET med .NET, men så fylder det solide 42 megabytes. Når man starter Paint.NET bliver man lidt overrasket. Det ligner til forveksling Paint Shop Pro eller Photoshop. Det er faktisk superflot. Bemærk for eksempel de transparente vinduer. 

Paint.NET kan åbne og gemme i udbredte formater som JPEG, TIFF, PNG og GIF. Man kan kun have ét billede åbent ad gangen, men det er til at leve med. Alle de forventede funktioner er der. Det vil sige beskæring, rotere, størrelse (interpolering), niveauer (levels), fjern røde øjne og så videre. 

Når man arbejder med filtre som niveauer, kan man se ændringerne direkte i billedet. Man kan fortryde ændringer direkte i dialogen, men man kan ikke se et før og efter billede som i Paint Shop Pro. Det er lidt irriterende, hvis man arbejder i en dialog, hvor man kan ændre flere ting. Så kan man ikke springe mellem før og efter billedet. Fortryder man, skal man vælge alle ændringer igen. 

Selve fortryd-funktionen i Paint.NET er i øvrigt helt perfekt. Der er uendelig mange niveauer. Paint.NET understøtter lag ligesom de dyre produkter (og gratis GIMP). Det er bemærkelsesværdigt. 

Det er svært at være negativ over et program, der gør så meget – og oven i købet gør det gratis. Det er et fantastisk program til dem, der ikke skal arbejde med billeder hver dag. Paint.NET er måske lidt langsomt, hvilket kan skyldes, at det er udviklet i .NET, men det er til at leve med. Der mangler også en god billedbrowser, så her må man ty til Googles Picasa. Det er også til at leve med.